понеделник, 3 февруари 2014 г.

Представяне на книгата „Карабунар: история, традиции и още нещо...” на Иванка Бечева-Кърджийска в с. Карабунар


Представянето на книгата „Карабунар: история, традиции и още нещо...” на г-жа Иванка Бечева-Кърджийска, състояло се на 31.01.2014 г. в читалището на с. Карабунар, е инициатива на гражданско сдружение „Загорово”. Програмата включваше ревю на автентични носии от колекция „Стоян Георгиев”, изложба на тъкани („Багри и вдъхновение”)  и изява на местния детски ансамбъл за народни песни и хора.

„Пред вас е една книга, чието раждане имах удоволствието да наблюдавам отблизо, да съпреживея и съмненията, и радостта от успехите по времето, когато Ваня събираше документи и сглобяваше пъзела на историята на родния Карабунар”, сподели координаторката на сдружението г-жа Севдалина Попова.

Самата авторка пише: „Тази книга не е строго научно съчинение, а очерк за село Карабунар. За моето родно село. Не ме съдете за пристрастие.”

Всъщност всичко, което е написано в книгата е историческа истина, проверено е в документи, събрани са устни разкази, направен е сериозен опит да се маркират най-важните исторически периоди в националната история и отражението им в живота на Карабунар. От древните легенди, през писмените свидетелства, бавно се разказва приказката за живота на едно българско село. Надяваме се всеки да намери това, което го интересува – легендите, история на културата, въстанията и войните, интересни факти за църквата „Св.Йоан Предтеча”, за развитието на просветното дело. Най-важното е, че всичко това е направено със синовна обич към родното село – авторката е пристрастна, защото обича това място, а любовта е най-мощния  двигател. 

Тази книга е успешното, благородно начало на изследването на цялостната история на Карабунар, тя ще послужи за здрава основа на следващите проучвания.

В препълнената зала на читалището, сред местните хора и гости  се усещаше живия интерес към миналото, духът на понанието се бе пробудил. Надяваме се не за кратко!

Сърдечно благодарим на гостите от Септември и София, сред които и г-н Горан Йонов, за присъствитето им.

Сдружение „Загорово”, гр. Септември

Представяме ви част от снимките от събитието. Останалите можете да откриете в нашия Facebook профил тук.

2 коментара:

  1. Здравейте,
    Бих желал да си закупя тази книга. Бихте ли ме ориентира ли къде мога да я открия в София?
    Предварително Ви благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление книгата не може да бъде открита в София. Можем да Ви изпратим екземпляр по пощата, но за целта са необходими някакви Ваши координати. Ако желаете, пишете ни на zagorovo@gmail.com .

      Изтриване

Уважаеми гости, в случай, че не разполагате с Google профил, от падащото меню изберете опцията "Анонимен", след което публикувайте коментара си. Друг вариант е също от падащото меню да изберете "Име и URL адрес", да посочите такива и тогава да коментирате. Благодарим ви и ви желаем приятни и интересни мигове в нашия блог!