понеделник, 4 май 2015 г.

ХХ ВЕК – ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА В СВЕТА НА ЖЕНИТЕ – МОДАТА

Една от основните цели на Гражданско сдружение „Загорово” е опазване и съхраняване на културно-историческото наследство, възраждане на културните традиции и ценности. Хората от община Септември се отзоваха на призива ни „ Да отворим старите скринове” и от там заедно с ценните книги, документи и снимки, изскочиха и прекрасни дрехи. Така се роди идеята да отворим една по-различна страница от миналото и да представим ХХ ВЕК – ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА В СВЕТА НА ЖЕНИТЕ – МОДАТА, като припомним модните акценти и модните икони на изминалото двадесето столетие. Вечерта бе посветена на промяната в модата и манталитета на жената от ХХ век – миналият, но толкова близък до нас период.
Това направихме с мултимедийна презентация, след която започна истинското дефиле с автентични облекла от 1900г. до 1999г. Модели бяха момичетата от Фолклорен танцов ансамбъл „Ковачево”, с ръководител Петър Петров. Те показаха двадесет и пет тоалета.
В залата бе обособен кът с мебели от 1940г. и гостите ни се насладиха на възстановка на дамска сбирка „ На вишновка и бяло сладко” . „Почерпихме” присъстващите със стара градска пазарджишка рецепта за ликьор от вишни от началото на века, предоставена ни от снахата на г-жа Таня Методиева, потомка на стария търговски род Житарови. Във вишновката се използват популярните ориенталски подправки индийско орехче, канела, ванилия и карамфил.
Вечерта бе разнообразена със стихове на Елисавета Багряна и популярни български естрадни песни в изпълнение на Симона Божилова.
Интересът на публиката бе предизвикан от тоалетите от началото на века, които се отличават с изисканост и стил, а ревюто, както е редно, завърши с облекло от трите най- важни момента в живота на българката от ХХ век – ученичка, абитуриентка и булка. Смях и аплодисменти предизвика домакиня, преди да излезе на неделна разходка.
Надяваме се, че гостите на ревюто забавлявайки се, научиха забавни факти и истории, насладиха се на модната естетика на нашите баби и прабаби, а ние от „Загорово” им подарихме приятни мигове и незабравими впечатления.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми гости, в случай, че не разполагате с Google профил, от падащото меню изберете опцията "Анонимен", след което публикувайте коментара си. Друг вариант е също от падащото меню да изберете "Име и URL адрес", да посочите такива и тогава да коментирате. Благодарим ви и ви желаем приятни и интересни мигове в нашия блог!