сряда, 20 май 2015 г.

"Плодове от кривата круша" Горан Йонов

        На 15 май, по инициатива на Гражданско Сдружение „Загорово” бе представена книгата на Горан Йонов „Плодове от кривата круша”.
   Топло и радушно посрещнаха септемврийци своя именит съгражданин, а той с готовност отговаряше на въпросите им. Книгата предизвиква безспорен интерес с двадесет и четирите си „истории”, подредени в разделите „Оптмистичен реквием за Българския преход”, „Роден край”, „Съдбата, която чука на вратата”, „Антропология на разузнаването”, „Госпожа чужбина”, „Интердисциплинарни възгледи на един заместник–министър”.
    Погледът на автора върху широката палитра от теми, по които пише е добронамерен, на моменти ироничен, или всеопрощаващо весел. До „под кривата круша сме”, но от това обобщение не лъха песимизъм, а очакването да намерим верния път.
  Между Стайнбековото прозрение ”Много по тъмно става, когато светлината угасне, дори по-тъмно, отколкото преди да бъде запалена” и забележката, че „Уродливият Ричард ІІІ може да е рекламно лице на нашия преход”, г-н Йонов дава възможност на читателите си да се замислят и за своя житейски път, за това как личната ни съдба се свързава с историческите превратности в съдбата на България.

  Вечерта премина в непринуден разговор на различни теми, хубавото вино с етикет – корицатана книгата/оригинално хрумване на автора/ довърши вкусът на смислено прекарана вечер. Съветът на автора „ Пишете, защото не знаете какво ще излезе, ако не излезе нещо хубаво, оставете го на наследниците Ви, но ако се появи приятно четиво – издайте го! И в двата случая – писаното слово остава, иначе всичко изчезва.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми гости, в случай, че не разполагате с Google профил, от падащото меню изберете опцията "Анонимен", след което публикувайте коментара си. Друг вариант е също от падащото меню да изберете "Име и URL адрес", да посочите такива и тогава да коментирате. Благодарим ви и ви желаем приятни и интересни мигове в нашия блог!