четвъртък, 17 септември 2015 г.

АКАД. ХРИСТОВИЧ – ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГР. СЕПТЕМВРИ

    Първа точка от редовната общинска сесия в залата на ОбС, гр. Септември, беше внесеното предложение от ГС „Загорово“, акад. Христович да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на Септември.
   Д-р Николай Йовчев, кандидат за кмет на община Септември, който ще бъде издигнат от Местна коалиция „Загорово 2015“, запозна всички присъстващи с приносa на акад. Христович към обществеността в тогавашното с. Сараньово.

 На 23 юни, преди 152 години, в Татар - Пазарджик се ражда акад.Георги Христович. В кр. на XIXв.- нач. на ХХ в., семейството заживява в с. Сараньово.
  Акад. Христович създава модерно за времето си селскостопанско имение, в което има винарска изба и склад, моторна мелница и прекрасна овощна градина.
 Много са заслугите на Георги Христович като учен, общественик, природолюбител и природозащитник, ловен деятел и др., но най- значителното му дело, безспорно е основаването и издаването на българското научнопопулярно списание „Природа“.
   Основател на ловното движение в България, акад. Христович е инициаторът за създаването на Първото ловно дружество в Септември, наречено „Ястреб“, още през далечната 1898г. През 1910г. той става и инициатор и пръв председател на читалище “Отец Паисий” в с. Сараньово. Към читалището функционира библиотека, всички книги са подарени от Г. Христович, като книжният фонд съдържал художествена литература, списание ”Природа” и др. Вероятно в началото на XXв. Г.Христович построява винарска изба и през 1906г. става инициатор за създаването на винарско потребително дружество. Според Чл.2 на Устава, цел на дружеството е „да приготвя качествени натурални вина и ракии от закупени от района гроздя; да осигури печалби на членовете си, да се бори с болестите по лозята, да търси пазари, да предпази обществото от употреба на фалшифицирани вина“.
 Акад. Георги Христович спасява от избиване десетки граждани от Сараньово през есента на 1923г. : „По време на въстанието през 1923г. властта праща армията в Сарамбей да арестува всички комунисти. Дядо Гого научава за това и заедно със сина си дядо Кольо, прибират всички заподозрени и семействата им в избата, храни ги и не допуска никой до тях. Праща телеграма до София в тяхна защита и с отговора посреща армията на гарата и спасява хората. Това ми го е разказвала Стояна Хайдучкина. Тя самата и семейството й са били в избата. И други хора са ми разказвали. Един Еринин човек ми казваше: „няма по-добър човек от дядо Георги, всички, които бяхме в избата ни спаси, излезе пред армията, какво е говорил не знам, но армията се върна“. /Спомени на Спаска Христович-съпруга на внука на акад.Христович-Георги.
  Георги Христович е един от основните дарители за гражданството на Сараньово и подпомага благотворителните дейности на училището /дн. СОУ„Христо Смирненски“/. Умира през 1926г. и е погребан в двора на църквата „Св. Вмчк. Харалампий“. Признателните съграждани, ловците и природолюбителите, му отдават последна почит със салюти . Поставят надпис на надгробната плоча, който гласи: „“Неуморим труженик на науката и общественото благо”. Благодарение на „Загорово“, на труда и ентусиазма,който положихме всички ние- признателните днес съграждани на именития учен и общественик, на 16.09. 2015г. акад. Георги Христович беше удостоен посмъртно за почетен гражданин на Септември в залата на ОбС с пълно мнозинство! Сред гостите в залата бяха и родственици на Христович. За да не превърнем гр. Септември в селище без история, памет и гордост! За да отдадем достойна почит на един живот за пример и подражание – в полза на науката и обществото!
 „ЧЕТЕТЕ И ЗНАЙТЕ, ЗА ДА НЕ БИВАТЕ ПОДИГРАВАНИ И УКОРЯВАНИ ОТ ДРУГИ ПЛЕМЕНА И НАРОДИ”, ПРИЗОВА ПАИСИЙ ПРЕДИ ВЕКОВЕ…НИЕ, „ЗАГОРОВО“, ЧЕТЕМ И ЗНАЕМ… И ПРОМЕНЯМЕ СВЕТА ОКОЛО НАС!

Внасяне на предложението

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Уважаеми гости, в случай, че не разполагате с Google профил, от падащото меню изберете опцията "Анонимен", след което публикувайте коментара си. Друг вариант е също от падащото меню да изберете "Име и URL адрес", да посочите такива и тогава да коментирате. Благодарим ви и ви желаем приятни и интересни мигове в нашия блог!