вторник, 24 февруари 2015 г.

За виното и празника на лозарите- от страниците на историята


Трифон Зарезан е празник за всички лозари от незапомнени времена до днес. Сутрин, докато слънцето все още надничало зад планините, нагиздени селяни с бъклица и косер, поемали към лозето. Там стопанинът се спирал до най- плодородната лоза, прекръствал се три пъти с лице към слънцето и зарязвал лозите. Бликнел ли сок от зарязаните места, считало се, че светецът е чул молбите и наесен ще има богата реколта… Нашият регион, повече от столетие, е един от най известните лозаро- винарски региони. Хубавите реномирани вина, близостта на гарата и връзката с главния пазар- София са причината в с. Сараньово /дн. Септември/ да се основе едно от първите лозаро- винарски акционерни дружества през далечната 1906г.. В Проекто- устава на дружеството е записано: „Вследствие на липса на чисти натурални вина за пиене, както и поради високата им цена и в предвид обстоятелството, че се намира една новопостроена изба в един от най-добрите наши лозарски центрове-с. Сараньово при гара Сарамбей, няколко софийски граждани в споразумение с г-н Христович са попаднали на една добра идея- да съставят едно винарско потребително акционерно дружество.“ Лозаро- винарският отрасъл в Сараньово продължил да се развива. Показател за развитието и значимостта на този отрасъл, както в Сараньово,така и в региона, е фактът, че тук е отпечатан през 1944г. бр.445 на вестник ”Питиепродавець”. Вестникът е орган на Съюза на питиепродавците и се печата повече от две десетилетия. Богат е нашият край с история, свързана с винопроизводството и с реномирани вина. А казват, че в чаша хубаво вино искри цялата благодат на живота! Честит празник!

Трифон Зарезан в ТКЗС с. Септември (60-те години на XXв.)

.Публикува се за първи път.

понеделник, 23 февруари 2015 г.

БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС


  УВАЖАЕМО СДРУЖЕНИЕ ,,ЗАГОРОВО,,

ПОЗВОЛЕТЕ МИ, ОТ ИМЕТО НА КМЕТСТВО ВИНОГРАДЕЦ И НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ,,Д-Р ПЕТЪР БЕРОН-1928,, 

ДА ВИ ИЗКАЖА НАШАТА ГОЛЯМА БЛАГОДАРНОСТ ЗА ПОДКРЕПАТА И ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ, КОЯТО НАПРАВИХТЕ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕТО И ПРОВЕЖДАНЕТО НА КУКЕРСКИЯ ПРАЗНИК ВЪВ ВИНОГРАДЕЦ.
БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ДОБРИНАТА, БЛАГОРОДСТВОТО И ЧОВЕЧНОСТТА!
ОТ МОЕ ИМЕ И ОТ ИМЕТО НА КМЕТСТВОТО, ЖЕЛАЕМ НА ВАС И ВАШИЯ ЕКИП НА СДРУЖЕНИЕТО МНОГО ЗДРАВЕ, БЛАГОПОЛУЧИЕ И НЕСТИХВАЩ ЕНТУСИАЗЪМ. НЕКА ВЪВ ВАШИЯ ДЕН ИМА ПОВЕЧЕ ЧОВЕШКА РАДОСТ И ЩАСТЛИВИ УСМИВКИ!

НЕДЯЛКА МЕРДЖОВА-СЕКРЕТАР НА ЧИТАЛИЩЕТО

Гражданско сдружение „Загорово“ подпомага местен празник 

Без колебание Гражданско сдружение „Загорово“ застана зад идеята на кмета на Виноградец, г-жа Благова, Кукеровден да се превърне във фестивал. На празника, който ще се проведе традиционно на Сирни заговезни (22-ри февруари), тази година ще участват 6 групи от различни региони на България, както и три местни. Всички те ще плашат злите сили като носят страшни маски и костюми с множество големи, медни звънци. Кукеровден е народен обичай от местния фолклор, съхранен през вековете и достигнал до нас, за да можем чрез него да пречистим душите си от лошото, с пожелания за много здраве и късмет през годината. Сдружение „Загорово“ ще се включи не само с голяма финансова помощ, но и в самата организация на празника, с идеята, да не позволим да бъде изтръгнат дълбокия корен на миналото, съхранено в българските традиции и обичаи. В тях е запазена духовността на народа ни от векове насам, а народ без традиции се обезличава. През изминалата година Сдружение „Загорово“ положи основите на Първи фестивал на смокинята във Ветрен дол, също с идея той да се превърне в традиция. Подпомогна и провеждането на ежегодния събор в с. Симеоновец, който бе превърнат във фолклорен фестивал с богата палитра от песни и танци. Тежка и на моменти непосилна задача на Сдружението е стремежът да възродим българските традиции- с явното абдикиране от проблема и на Общината, и на културните институции и на държавата. И защо стигнахме до там, до този духовен апокалипсис? Къде потънаха човешките ценности- къде е вярата, духовността, човечността и благородството? Не обедняхме ли духовно през годините на т.нар. демокрация? Забравени останаха нашите традиции- това, което ни отличава като народ, това, в което са кодирани изконните човешки ценности. И ако в утвърдените през вековете национални традиции се оглежда духовността на всеки народ, то тяхното опазване и предаване на поколенията е морален дълг и родолюбие! Нека изпълним дълга си, като ги обогатим и опазим завинаги! Те ще съхранят българската нация. Ние от Сдружение „Загорово“ доказахме, че можем не само да възраждаме традиции, но и да покажем изгубената ни история, да си спомним кои сме били- за да почерпим неограничена енергия за днешното ни съществуване. Борбата е по-лека, когато не сме сами. Присъединете се към нас и нашата кауза: ДА ВЪЗРОДИМ ТРАДИЦИИТЕ, ДУХОВНОСТТА И ЧОВЕЧНОСТТА!"

 Възраждане на стара традиция

По инициатива на пенсионерския клуб, читалището, кметството и с активнато участие и подкрепа на Гражданско сдружение „Загорово”,хората от с.Симеоновец се събраха да празнуват Сирни Заговезни -денят на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка! Възстановихме отколешната традиция за общо тържество на този ден. В миналото нашите прадеди най – напред сядали на трапезата у дома, искали прошка едни от други в семейството и после отивали на мегдана с лекота на сърцето да се веселят. И ние като тях - поискахме прошка и си направихме общо веселие с талантливите певци и танцьори от Детска танцова формация „Карабунарче”.



петък, 20 февруари 2015 г.

До Гражданско сдружение „Загорово” гр. Септември
Уважаеми дами и господа, Относно Ваша публикация във фейсбук страницата на Сдружението, съм длъжен да Ви отговоря следното: Официалното представяне на макрорамката на Бюджет 2015 бе обявено и проведено на 02.12.2014 год. от 15.30 часа в залата на Общински съвет. Присъстваха Кмета на Общината, Председателя на ОбС, служители от общинска администрация, кметове на населени места, финансисти. Поради липса на интерес от страна на граждани, обявихме втора дата – 08.12.2014 год. от 17.00 часа също в залата на ОбС. Присъстваха Кмета на Общината, Председателя на ОбС, част от общинските съветници, служители от общинска администрация, кметове на населени места, финансисти от кметствата, директори на ЦДГ и директори на училища. През месец януари 2015 год. Кметът на Общината съвместно с общински експерти проведе няколко работни срещи с всички кметове на населени места. Съставянето на бюджета на Общината бе изцяло съобразен с предложенията на кметовете – като изразители на волята и желанието на населението си. По създадена традиция, работна група, начело с г-н Бошев и служители от администрацията, направихме график за запознаване населението по населени места с бюджета и нашите намерения за 2015 год. За трети път в този график включихме и град Септември – на 13.02.2015 год. от 19.00 часа. Непредвидени обстоятелства забавиха срещата в Септември. Чакащите бяха уведомени. В заключение искам да споделя следното: Уважавам Вашата гражданска позиция. Разбирам Вашето огромно желание да сте коректив и Ви подкрепям. Приемам обективната и градивна критика. Тя не се гради едностранно. Взимат се в предвид всички гледни точки, факти и обстоятелства. Твърдя, че в този случай критиката и коментарите Ви са неоснователни и не бих желал по този начин да се създава напрежение между хората и служителите от общинска администрация. Надявам се, че с наближаването на местните избори, Вашето Сдружение няма да се политизира и ще защитава гражданската си позиция достойно. С уважение,
АТАНАС ТАНЕВ Секретар на Община Септември
Как се провежда обществено обсъждане на Бюджет за 2015г (Урок за незнаещи) Залата на Общинския съвет гр. Септември- 13 февруари 2015г. 19:00 часа Така изглеждаше залата и в 19:40ч. Пред кои граждани ( в празната зала ) се проведе общественото обсъждане на Бюджета- така и не разбрахме. Кой носи отговорност за тази пародия? И дали е пародия или си е направо подигравка? И на този въпрос не си отговорихме. Няма и значение в случая- важното е, че ще бъде отчетено от общинската администрация за протокола:“ Обсъждането на бюджета-проведено в залата на ОбС Септември.“ Може и така да е, защо пък не…Явно ние, гражданите, просто не виждахме гражданите и администрацията- замислени над важния бюджет… Така ще е било, как иначе, нали Бюджетът е най- важният за общината ни?! Ние не сме ги видели, нито пък чули- как се обсъждат финансите. То виновни управници все няма-гражданите сме виновни! Ние си избираме хората, които ни управляват. С този свой избор определяме и средата на живот. А срещу неподходящия избор получаваме това- ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!!!

четвъртък, 5 февруари 2015 г.




Защо е мръсно около нас ?! 
ДНЕС ПИТАМЕ ЗА СМЕТОСЪБИРАНЕТО 

Когато заговорим за общинския център – гр.Септември, обикновено се възмущаваме от затъналите в мръсотия улици, преливащата от контейнерите смет, от обраслите в трева тротоари. Ние, група членове на Сдружение „Загорово” не веднъж сме питали официално представителите на местната власт „Защо общината ни е в това състояние?” и както се досещате – отговор НЯМА. Да, господа управляващи по-лесно е да се мълчи! Както е по нашенски, най вероятно чакате да ни отмине желанието и да спрем да Ви разваляме рахатлъка /спокойствието/ с нашите претенции за чиста градска среда. В „Загорово”, обаче, си мислим, че трябва да информираме гражданите, най-после и те да видят мистериозния договор, който регламентира сметопочистването на територията на общината. Той е подписан на 21.03.2005г. между Община Септември, по времето от кмета Томи Стойчев и „Екобул Проект” ООД... И по-далеч стигнахме, показахме го на юрист с молба да направи правна преценка. Представяме Ви я – „приятно” четиво ! Излиза, че договорът е нищожен, че цена е договорена само за първата година, че почистващата фирма не е ангажирана със задължения за инвестиции, че договорът е писан не от възложителя, а от изпълнителя ! На 21.03.2015 г. този договор изтича и очаквайки новият договор „ЗАГОРОВО” пак пита Кмета на Община Септември: Г-н Бошев как ще подпишете НОВИЯТ ДОГОВОР – отново задкулисно, като Вашият предшественик, без обществено обсъждане, без публикуване на текста в сайта на Общината?! Ще даде ли фирма „ЕкоБул Проект” ООД отговор колко и какви инвестиции е направила за изминалите десет години ?! Цитираната в договора сума от 248 751 лева за 2005 г, в бюджет 2014 е увеличена над три пъти, при това неправомерно, и възлиза на 709 000 лева, а качеството на услугата дали се е подобрило?! Всички виждаме в какво състояние е град Септември! Не е за пренебрегване фактът, че в договора няма клауза, указваща начина на актуализиране на сумата. Според чл.2 т.1 от Раздел І на Закона за обществените поръчки този договор трябва да е достъпен за обществото, поради неговата обществена значимост. Цитираният чл.2 ясно и категорично указва публичност и прозрачност. До днес някой беше ли виждал Договора за сметосъбиране на Община Септември ?! Господа управляващи, хората имат право да знаят за какво точно се изразходват данъците плащани от тях – за чистотата на града, или за други „цели”! Ние, членовете на Гражаднско сдружение „Загорово” се надяваме този път, упражнявайки граждански контрол, хората от Общината да видят Договор, който осигурява качествено сметопочистване, а не нечии материалните интереси! Искаме да кажем, че това е нашата гражданска позиция, която ще отстояваме докрай и на всяка цена!!!






НИЕ ЗАЛАГАМЕ НА ХОРАТА

На 31.01.2015г. в кафе - сладкарница „Загоре“ , гр. Септември, се проведе Годишно отчетно събрание на Гражданско сдружение „Загорово“. На събитието присъстваха 51 учредители, членове и съмишленици на Сдружението. Годишното събрание бе открито от председателя, който обяви неговата законност, в предвид наличието на кворум на учредителите. Присъстващите бяха запознати с отчета за дейността на Сдружението през изминалата година, финансовия отчет, както и с предложения план за работа за новата 2015 година. Събранието продължи с дебати по дейността на сдружение „Загорово“, гражданския контрол над общинските власти, множество предложения по новия план за работа и визията на Сдружението. На събранието бяха приети от учредителите десетки нови членове на „Загорово“. Гражданско сдружение „Загорово“ е сдружение НА гражданите и ЗА гражданите. Стремим се да подпомагаме всички културни дейности, за да съхраним българските традиции. В тях са кодирани изконни човешки ценности. Нашата мисия е да възродим ТРАДИЦИИТЕ, ДУХОВНОСТТА И ЧОВЕЧНОСТТА. Чрез упражняване на контрол над местната власт, искаме да променим към по-добро нашето настояще и бъдещето на децата ни. За да живеем добре, трябва да го изискваме всички. Ние поставихме началото на това толкова съкровено и нормално желание- желание за добър живот, за просперитет и сигурност. Всеки гражданин, който споделя нашите цели и идеи, без значение пол, възраст, религиозна, етническа или политическа принадлежност, е добре дошъл в редиците на Сдружението! Уставът на Гражданско сдружение „Загорово“ е публикуван на сайта www.zagorovo.com в раздел „Презентации“ и е достъпен на заинтересованите лица. Ние залагаме на хората! Добре Дошли при нас!
“Злото е безпомощно, ако добрите са безстрашни” 

Хората в нашата община са с будна съвест, виждат нередните неща, имат усет за липсата на справедливост, имат очи за всичко, което се върши и вече знаят, че ние от Гражданско сдружение „Загорово” можем да зададем на властимащите въпросите, които интересуват всички нас. Има обаче едно условие – когато имате сигнал за нещо, което Ви е направило впечатление изпратете ни го подписан. Само така ще се чуе вашия глас на граждани с активна позиция. В противен случай, колкото и добри да са намеренията Ви, остава анонимен сигнал, нещо което носи чувството за клевета и недобронамереност. Човек създава сам доброто си име и когато е убеден в правотата си, няма от какво да се страхува! Този коментар е предизвикан от анонимен сигнал, получен в офиса на Сдружението преди ден. Преценихме, че е полезно да го споделим с вас, може би има хора,които ще пожелаят да коментират, или знаят нещо повече – Гражданско сдружение „Загорово” Ви дава трибуна! ИСКАМЕ НОРМАЛЕН ЖИВОТ, СПРАВЕДЛИВОСТ И ПРОМЯНА – ЩЕ ГИ ИМАМЕ АКО СЕ НАУЧИМ ДА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ И НЕ СЕ БОИМ ДА ЗАСТАВАМЕ НА ПОЗИЦИЯТА, КОЯТО СМЯТАМЕ ЗА ПРАВИЛНА !